Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

XX години Българска асоциация екстремни водни спортове

На 17-и и 18-и октомври 2016 в залива на град Ахтопол се проведе дългоочакваният Сърф Фест за юбилея на Българската асоциация по екстремни водни спортове /БАЕВС/. Фестът се проведе в рамките на два дни поради сериозните метрологични условия.

Прогнозите обещаваха големи вълни, вследствие на което се образува уникалният природен феномен в залива на град Ахтопол. Именно по тази лява вълна, се проведе и петото поредно сърф състезание „Старчета срещу Дребни“. Събитието бе предвидено да се проведе в рамките на 3 дни.

Поради хаотичните вълни не се наблюдаваше желаният ефект, познат като дифракция на вълните и анализирайки компютърните модели за метрологично прогнозиране, Фестът започна с предварително обявеното Сърф Арт Ателие. В залата на читалището на Ахтопол започна организацията за създаването на купите за шампионите – идеята бе да се използва въображение, да се рециклират материали от плажа и да се стимулира креативността на участниците. Така за няколко часа бяха създадени уникални купи за бъдещите шампиони, които се намериха в обкръжението на чудесната Сърф Арт изложба на Жожо Георгиев – скулптор и художник. През това време организаторите бяхме приети от кмета на Ахтопол Станислав Димитров, без подкрепата на когото събитието не би могло да се реализира. Привечер бе прожектирането и връчването на наградите на победителите от фотоконкурса „ХХ Сърф в Черно Море с БАЕВС“, а вечерта продължи с прожектиране на моменти от българската сърф история, леки коктейли и разговори за утрешната прогноза, в очакване на следващия състезателен ден.

На сутринта на втория ден вълните в залива на Ахтопол бяха все още с огромна мощ и по тази причина неподходящи. Много от състезателите тренираха на други точки, които в този момент „работеха“ по-добре, като Варвара или „secret spota“ на Сандала. Много ентусиасти правиха опити да нападнат вълните, но те бързо бяха отнесени от много силното течение през средата на залива. Макар и все още с твърде силно течение, заливът „работеше“ – и се взе решение състезанието ще се проведе привечер!

Организацията на групите показа следното: 27 участника в 3 групи – една „Дребни“ и две „Старчета“. Не бързайте да си правите изводи! Най-младият записал се и участвал в забавата бе 13-годишната Жана! Най-старият ни състезател бе Алексис – родом от Гърция, но отдавана пребиваващ в България, който е на 50 години.

Състезанието започна… „Старчетата“ и публиката оценяваха „Дребните“, като се подписваха зад името на фаворита си след края на хиита. Имаше само един съдия, чиято задача беше да следи за интерференции и правилата за безопасността във водата – нещо, на което БАЕВС винаги е дължала и проповядва като върховна ценност. Последваха „Старчетата“ към водата – те щяха да бъдат оценени по същия спортсменски принцип, използван от нас, организаторите, за да се запази по-скоро празничната атмосфера, приятелският дух, уважението и радостта от вълните пред спортната стръв, търсенето на максималният резултат и създаването на истинска състезателна сърф арена. Последното бе постигнато от БАЕВС отлично през предишните три години! Но сега имахме друга мечта за постигане, а именно знаменитият НОЩЕН СЪРФ! Има ли нужда да описваме емоцията, преодоляването на страха, мистиката, романтиката, пионерството и всички останали предизвикателства, които една сърф сесия в нощното море предоставят. А сега си го представете във формат 20 год юбилей-състезание на светлините на прожекторите на Ахтопол и на фаровете на колите, под звуците на клаксоните на приятели. Имаме дума за това в нашия сърф жаргон – ЕПИК!

И така от късния следобед до под лунната светлина състезателите хващаха вълни и излизаха с усмивки на уста! 

За радостта нямаше произшествия, освен нормалните wipe-outs, малко пералня на вълните, една загубена финка и един спукан сърф…но тези момчета са виждали и по-лошо!!! 

В края на вечерта всички влезли във водата бяха победители, като най-отличени от другите състезатели и зрители бяха: 

Крис Железният Саралиев от Варна – 1-во място

Дани Желязната Финка от Созопол – 2-ро място 
Рики от Гръцкият тим сърфисти и Николай Бобъра Николов - споделено 3-то място 
Бодиборд мъже – Киро 
Бодиборд жени – Мариета 

Всички те получиха прекрасни награди, осигурени от спонсорите на събитието – раници Dakine /предоставени от SPORT DEPOT/, камера GoPro, цял неопрен Run-A-Wave, ваучери на стойност над 500 лева от Billabong и Dragon, грипове, ръшгарди, и раници от Rip Curl, Nixon и SeventyOne Percent!

 Благодарим Ви, Aloha!