10-те най-скъпи водни летни спорта

10-те най-скъпи водни летни спорта

Лятото е точният момент да се насладиш на поне една от многото възможности за спорт и активен отдих, които водата ни дава. Ако си избрал да прекараш отпуската си край море, язовир или река, не се колебай да се впуснеш в нови предизвикателства, които със сигурност ще те вдъхновят, заредят с отлично настроение и солидна доза адреналин, а едновременно с това ще изваеш и тялото си. Съществуват над 50 вида водни спортове, така че полето за изява е наистина широко. Най-важното е да опиташ поне няколко различни възможности и да не се отказваш лесно.

Като за начало можеш да уловиш вятъра в платната с кайтсърфинг или уиндсърфинг, а правилната техника ще ти донесе максимално удоволствие. И двата спорта изискват добра координация и сила. Колкото и модерно да звучи, уиндсърфингът всъщност е възникнал още в древността, когато южноамериканските народи са използвали мачти върху салове, за да се придвижват по течението на Амазонка. За разлика от него, кайтсърфингът е сравнително нов спорт, за който са нужни дъска и хвърчило, и е комбинация между сноуборд, водни ски и сърф. Може да се кара на море, езеро или язовир, като се тегли от лодка, влек, лебедка или дори джет. През 1984 г. е патентован дизайнът на първото надуваемо хвърчило за уиндсърфинг, а в началото на 90-те години започват да се провеждат и обучения за професионални състезатели.

Друг воден спорт за смелчаги е рафтингът. Бързите води и изненадващите обрати гарантират невероятен прилив на адреналин. Избирайки рафтинг, можеш да си сигурен, че няма да скучаеш. 

Чудесна алтернатива за всички, които търсят нови, но не толкова екстремни приключения е SUP, или Stand Up Paddle Board. Идеята за SUP е възникнала през 1940 г. на Хавайските острови. Въпреки че на пръв поглед техниката изглежда много проста – стоим върху дъската и гребем, всъщност в началото този спорт е голямо предизвикателство, тъй като се изисква силна концентрация и поддържане на равновесие. Но всеки, който придобие опит, ще оцени огромното удоволствието, което тази дисциплина носи. Освен това върху дъската можеш да практикуваш йога, а това ще те накара още повече да се съсредоточиш върху дишането, движението на тялото и баланса.

Ако пък искаш напълно да се потопиш в свободата на откритите води и безкрайния хоризонт, ветроходството е точно за теб. За дейност, датираща отпреди векове, плаването всъщност може да бъде доста сложно. То изисква сериозно планиране и логистика. Дори еднодневните плавания с приятели се нуждаят от добро предварително обмисляне на маршрута, както и на времето за тръгване и пристигане, за да избегнем евентуално влошаване на климатичните условия.

Водните приключения, освен с доза адреналин, вървят ръка за ръка и с определен, често пъти солиден разход. Цената варира много в зависимост от това дали ползваме оборудване под наем или искаме да си закупим такова лично. Ако се решим на покупка, тогава от голямо значение е дали ще инвестираме в ново или ще заложим на втора употреба. На следващо място при планиране на бюджета е важно дали се нуждаем от уроци или вече свободно се наслаждаваме на любимия си воден спорт, дали ще закупим само базовата екипировка или няма да се лишим и от аксесоарите.

Инфографика с 10-те най-скъпи водни летни спорта

Интересни факти

*Най-скъпите, действително умопомрачаващо скъпи яхти в света, собственост на милиардери:

1. History Supreme - $4.8 млрд. - Изработена e от чисто злато и е собственост на най-богатия човек в Малайзия - Робърт Кнок. Дълга е 100 метра, а за построяването и са били необходими 3 години и 10 000 килограма твърдо злато и платина. Най-екстравагантният елемент на луксозната яхта е спалнята, чиято стена е изработена от метеоритна скала и статуя от истински кости от тиранозавър Рекс.

2. Eclipse - $1.5 млрд. e собственост на руския милиардер Роман Абрамович. Освен наличието на система за откриване на ракети и нарушители, яхтата разполага с 2 хеликоптера, 24 каюти за гости, дискотека, два басейна и хидромасажни вани.

3. Streets of Monaco - $1.1 млрд. – може да се наречена плаващ град. На яхтата са конструирани миниатюри на известни забележителности от Монако като казино Monte Carlo, хотел de Paris и Ca Rascasse, освен това тя разполага и с плаж, барбекю, мини водопад, кафе-бар с подводен изглед, хеликоптери и подводници.

* Източник: https://www.luxhabitat.ae/

 

 

 

Не забравяйте, че лятото продължава само три месеца. А неговото очарование е именно в досега с водата на открито, широтата на хоризонта и неповторимото усещане за свобода. Както в България, така и в чужбина възможностите за практикуване на водни спортове през лятото са много. Можем да продължим изброяването с гребане, спускане с ривърбуги, флоубординг, флоурайдинг, каране на джет, нийбординг, подводна фотография, подводен футбол и много други. Изборът е твой, а финансирането е от нас. Ако се нуждаеш от допълнителни средства, за да грабнеш някое водно приключение, ние сме насреща. Credissimo до заплата е до 800 лв. с 0% лихва в гратисния период за първи и всеки пети заем. А Credissimo плюс до 3000 лв. ти дава възможност за разсрочено изплащане на равни месечни вноски.

 

  Назад към всички

 



Обратно към всички

Прочети още